Bakoe worstelt vanwege EK Voetbal met plek op F1-kalender 2020

Nederland zakt naar historisch lage positie op FIFA-wereldranglijst

De Grand Prix van Azerbeidzjan vindt dit jaar, evenals in 2018, plaats in het laatste weekend van april. Waar het circuit over een contract beschikt om ook in de volgende jaren de Formule 1 te mogen verwelkomen, zitten de promotors met de handen in het haar. In 2020 is Azerbeidzjan namelijk ook gastheer van een ander groot sportspektakel.

Het Europees Kampioenschap voetbal, dat normaliter in één of soms twee landen wordt gehouden, zal in 2020 kris kras door Europa worden georganiseerd. Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is gastheer van vier wedstrijden. Die wedstrijden worden gehouden in de maand juni. Organisatoren van de Azerbeidzjaanse Grand Prix wilden juist de Grand Prix verplaatsen naar die maand.

De eerste twee Grands Prix op het Baku City Circuit, waarvan de eerste als ‘Europese GP’ door het leven ging, werden gehouden in juni. Voor 2018 werd er uitgeweken naar de maand april, omdat Azerbeidzjan destijds in juni het honderdjarig jubileum van het ontstaan van haar republiek vierde. Op de kalender van 2019 verscheen Azerbeidzjan wederom in april, omdat andere races er niets voor voelden om de plaats van Bakoe in te nemen.

De Azerbeidzjaanse GP moet op de kalender van 2020 plaats maken voor Vietnam, dat waarschijnlijk een back-to-back gaat vormen met de Chinese Grand Prix. Het Europese seizoen wordt mogelijk afgetrapt door de Grand Prix van Nederland, die voor de eerste keer sinds 1985 weer op de kalender kan komen te staan. Waar Azerbeidzjan precies terecht komt, is nog onduidelijk.