Cristiano Ronaldo komt rest van kalenderjaar niet in actie voor Portugal

Nederland zakt naar historisch lage positie op FIFA-wereldranglijst

Voetbal nieuws. Cristiano Ronaldo zal de rest van 2018 niet meer uitkomen voor Portugal. Bondscoach Fernando Santos ontkende na het bekendmaken van zijn selectie echter dat dit betekent dat de interlandloopbaan van de 33-jarige sterspeler van Juventus erop zit.

Santos liet Ronaldo vorige maand ook al buiten zijn selectie, met als reden dat hij Ronaldo de tijd wilde geven zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving in Turijn. Ook deze en volgende maand zal de recordinternational (154 caps) en topscorer aller tijden (85 goals) er niet bij zijn.

“Na een gesprek met de speler, de bondscoach en de voorzitter van de voetbalbond is besloten dat hij de eerstvolgende twee keer niet zou worden opgeroepen”, vertelde Santos. Dat betekent niet dat Ronaldo ermee stopt. “Daar is hij verschillende keren heel duidelijk over geweest.”

De bondscoach ging niet in op vragen over de privézaak waarin Ronaldo betrokken is geraakt. Volgens Santos heeft deze zaak in elk geval niets te maken met de absentie van zijn vedette.

Tegenover de absentie van Ronaldo staat de terugkeer van Éder, matchwinner in de EK-finale van 2016, en Danilo Pereira, voormalig speler van Roda JC, die terug is na een blessure. Andere grote namen die ontbreken in de selectie van Portugal: Ricardo Quaresma, João Moutinho, Adrien Silva, Raphaël Guerreiro en Gelson Martins.

Speelschema EK 2020

De Nations League-wedstrijd tegen Polen (11 oktober) en het oefenduel met Schotland (14 oktober) gaan dus aan Ronaldo voorbij, net als de ontmoetingen van volgende maand in de Nations League met Italië en opnieuw Polen. In maart 2019 begint de reguliere EK-kwalificatiereeks voor EURO 2020.

Het EK Voetbal 2020 begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Rome en de finale wordt afgewerkt in Londen. Het is het eerste EK dat in twaalf verschillende landen wordt afgewerkt. In Portugal zal niet als gastheer dienen voor EURO 2020.