Doellijntechnologie EURO 2016

Het uitvoerend comité van de UEFA een besluit genomen voor het gebruik van doellijntechnologie tijdens het EK voetbal in Frankrijk deze zomer. Een waanzinnig goed besluit dat het spel en de spanning van het EK enorm ten goede zullen komen.

Door de schorsing van de UEFA president Michel Platini is dit plostseling mogelijk geworden. Platini stond bekend als een felle tegenstander van alle moderne technologische hulpmiddelen die volgens velen het voetbal eerlijker en transparanter zouden maken.

Secretaris generaal van de UEFA Gianni Infantino is positief over de beslissing: ‘Doellijntechnologie bestaat en het werkt. Er is door ons (de UEFA) en anderen serieus naar gekeken. En we hebben het positief beoordeeld. Waarom zouden we het dan niet gebruiken? Het belangrijkste is de twijfel weg nemen als er een bal wel of niet over de lijn is. En dat gaan we nu doen op het EK, en daarna ook in de Champions League.’

De waarde van deze technologie bleek onlangs weer in Italië tijdens de bekerwedstrijd (Coppa Italia) Lazio Roma tegen Juventus. Juventus kwam op beslissende voorsprong door een doelpunt van Simone Zaza. Lazio-goalie Etrit Berisha claimde dat de bal de doellijn niet gepasseerd had, maar na beschouwing met behulp van doellijntechnologie bleek dat het wel degelijk een treffer was, de beslissende. Juventus ging zodoende door naar de halve finale.