Doellijntechnologie Hawk Eye op EURO 2016

In januari 2016 keurde de UEFA het gebruik van doellijntechnologie op het EK goed. Er werden vier leveranciers met een FIFA-vergunning gevraagd voor een offerte, gisteren viel de keuze op Hawk-Eye. Hawk-Eye komt uit het tennis en is nu al drie jaar in gebruik in de Engelse Premier League. In dit seizoen zijn ook de Bundesliga en de Serie A het Hawk-Eye systeem gaan gebruiken. Op het EK voetbal deze zomer zal het gecombineerd worden met een extra assistent-scheidsrechters die achter de doellijn zit. Hij zal de acties in en rond het strafschopgebied in de gaten gaan houden.

Bij het komende EK voetbal in Frankrijk zal in alle tien stadions doellijntechnologie van Hawk-Eye in gebruik zijn. Zeven camera’s zullen tijdens de wedstrijden de doellijn in het oog houden. De scheidsrechter krijgt een trilsignaal op zijn polshorloge als de bal de doellijn heeft gepasseerd.

In Nederland is vooralsnog één Hawk-Eyesysteem beschikbaar. Tot de winterstop hingen dit seizoen de camera’s in de Amsterdam ArenA, nu is het systeem verhuisd naar De Kuip in Rotterdam.

Pierluigi Collina, een bekende ex scheidsrechter, zegt: “Doellijntechnologie en extra assistent-scheidsrechters vullen elkaar perfect aan. Het is niet de taak van de extra assistenten om de doellijntechnologie te controleren, zij zijn verantwoordelijk voor het bekijken van alles wat in het strafschopgebied gebeurt. Ze kunnen de scheidsechter zo bijstaan bij de belangrijke beslissingen in het zestienmetergebied.”

Het EK begint op 10 juni in Parijs