Duitsland wordt gastland voor EK 2024, Turkije opnieuw afgewezen

EK Voetbal Vrouwen 2017: Nederlandse dames hopen op succes in eigen land

EK Voetbal nieuws. De organisatie van het EK van 2024 is met een stemuitslag van 12-4 toegewezen aan Duitsland. Dat liet UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin weten in Nyon, waar alle zeventien bestuursleden anoniem hun stem mochten uitbrengen. Een lid stemde niet.

De evaluatiecommissie van de Europese voetbalbond sprak eerder al een lichte voorkeur uit voor het bid van Duitsland, dat de plannen vanochtend net als Turkije nog een keer mocht presenteren aan de leden van het uitvoerend comité van de UEFA. Zo behoefde geen van de tien voorgestelde stadions van Duitsland, in 2006 nog gastland van het WK, te worden opgeknapt en waren ook andere voorwaarden als de infrastructuur en de hotelcapaciteit in de speelsteden beter verzorgd volgens het UEFA-rapport.

Tweede EK voor Duitsland

Voor Duitsland is het de tweede keer dat het organisator is van het EK, maar de eerste keer sinds de eenwording in 1990. In 1988 werd Nederland Europees kampioen in West-Duitsland. Tijdens de eerstkomende Europese eindronde, de jubileumeditie van 2020 wordt in verschillende landen gespeeld, is Duitsland ook vertegenwoordigd met München als speelstad. Dat was blijkbaar geen obstakel voor het binnenhalen van de Europese eindronde van vier jaar later, dat het derde eindtoernooi zal zijn met 24 deelnemers.

Naast München worden er ook in de volgende steden wedstrijden afgewerkt tijdens EURO 2024: Berlijn, Düsseldorf, Gelsenkirchen, Dortmund, Hamburg, Leipzig, Keulen, Frankfurt en Stuttgart.

Opnieuw geen Turkije

Voor Turkije, de enige andere kandidaat voor de organisatie van het eindtoernooi,  is het de tweede keer dat het naast de organisatie van een EK grijpt. Frankrijk sleepte het toernooi van 2016 binnen met slechts één stem meer. De Turken hadden goede hoop de Europese eindronde nu wel binnen te halen, ondanks zorgen over de situatie rond de mensenrechten in het land en de beperkte hotelcapaciteit in enkele speelsteden. De UEFA noemde het in het aanbevelingsrapport ook een risico dat er nog het nodige werk aan de stadions en de infrastructuur moest worden verricht.