Duitsland zonder Özil richting EK Voetbal 2020

Duitsland - Polen

EK voetbal 2020. Duitsland stelde als regerend wereldkampioen enorm teleur op het WK 2018. Het team van Joachim Löw zal zich graag willen revancheren op het EK Voetbal 2020, maar dit zal zonder Mesut Özil gebeuren.

De middenvelder van Arsenal heeft namelijk laten weten te stoppen als international. De hoofdreden voor dit besluit is het gebrek aan waardering en racisme. Met name DFB-voorzitter Reinhard Grindel moet het ontgelden. “In zijn ogen ben ik een Duitser als we winnen maar een immigrant als we verliezen”, aldus Özil in zijn statement.

Foto met Erdogan

Voor het WK ging Özil samen met mede-international Ilkay Gündogan op de foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Deze foto kwamen de Duits internationals op forse kritiek te staan vanuit eigen land. Er ontstond zelfs een discussie of het tweetal wel meegenomen moest worden naar het WK 2018.

Mede hierdoor voelt de oud-speler van Schalke 04 zich niet geaccepteerd binnen de Duitse maatschappij. “Ik word behandeld als iemand die anders is”, vertelt Özil. “Ondanks het feit dat ik belasting betaal in Duitsland, donaties doe aan Duitse scholen en het WK won met Duitsland.”

Hoeness mist Özil niet

Uli Hoeness, voorzitter van topclub Bayern München, zegt geen moment te treuren over het afscheid van Özil. “Hij speelt al jaren dramatisch. Ik ben blij dat deze nachtmerrie eindelijk voorbij is.”

“Hij verschuilt zich nu achter deze foto, maar slaat al jaren een modderfiguur op het veld”, vervolgt Hoeness. “Wat is de laatste keer dat hij een persoonlijk duel heeft gewonnen? Dat moet ergens voor het WK van 2014 zijn geweest. Maar nu zouden Grindel, Löw en Bierhoff opeens de schuldigen zijn?”

Speelschema EK 2020

Het EK Voetbal 2020 begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli. Na de wanvertoning in Rusland zal Duitsland alles op alles zetten om over twee jaar wel goed te presteren. Hiervoor moet ‘Die Mannschaft’ zich wel eerst zien te plaatsen. Dit kan via de Nations League (start september 2018) of het reguliere kwalificatietoernooi (start maart 2019).