Home Blog

Kees Jansma stopt na dit seizoen als presentator van voetbalprogramma’s

EK Voetbal 2020: Cillessen wil met schone lei beginnen met Oranje in 2018

Kees Jansma stopt na komende zomer als presentator van voetbalprogramma’s op tv. Hij presenteert momenteel bij Fox Sports de programma’s De Tafel van Kees en NatafelenDe 71-jarige Jansma zal daarna nog wel als gast aanschuiven bij de sportzender, waar hij sinds 2011 werkt.

“Het nemen van dit besluit is niet makkelijk, maar ik vind het tijd”, zegt Jansma bij FOX Sports. “Tijd om te stoppen als presentator van wekelijkse programma’s, hoewel ik ook na deze zomer betrokken blijf bij FOX Sports.”

Jansma begon in 1966 in de sportjournalistiek. Hij schreef voor het AD en Voetbal International, waarna hij overstapte naar radio en tv. Bij de NOS werkte hij voor Studio Sport en werd in 1988 chef van de sportredactie. Ook presenteerde hij Sport op Vrijdag bij de KRO, samen met oud-zwemster Hansje Bunschoten.

Nederlands Elftal

Bij het grote publiek werd Jansma bekend als ‘twaalfde man’ tijdens het EK Voetbal in 1988, dat Nederland won. Hij was toen voor de NOS de vaste volger van het Nederlands elftal. De Oranje-spelers gooiden hem in het bad in de kleedkamer.

In 2004 werd hij perschef van het Nederlands elftal, waar hij werkte met Marco van Basten, Bert van Marwijk en Louis van Gaal als bondscoach. Zijn rol als perschef bleef hij vervullen tot 2014. Hij maakte deel uit van de groep die in 2010 de WK finale bereikte in Zuid-Afrika.

In 2011 kreeg Jansma een lintje voor zijn werk in de voetbaljournalistiek in. Hij werd benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

Bürki stopt als international van Zwitserland

Nederland zakt naar historisch lage positie op FIFA-wereldranglijst

EURO 2020. De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic moet het tijdens de start van de EK-kwalificatie en in de halve finale van de Nations League doen zonder doelman Roman Bürki.

De keeper van Borussia Dortmund heeft zondag via zijn Instagram-account laten weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor de Zwitserse ploeg. “Ik vond het altijd een hele eer mijn land te vertegenwoordigen”, schrijft de 28-jarige doelman. “Maar ik wil me meer focussen op Borussia Dortmund. Als de nood aan de man is en de bondscoach ziet mij als het beste alternatief, zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen.”

Bürki was reservekeeper achter Yann Sommer op de WK’s van 2014 en 2018 alsmede het EK van 2016. De goalie, die ook in Dortmund met regelmaat ter discussie staat, kwam gedurende zijn interlandloopbaan tot slechts vijf ’caps’ voor de Zwitserse ploeg.

Speelschema EK kwalificatie 2020

Zwitserland start de EK-kwalificatiereeks op 23 maart met een uitwedstrijd tegen Georgië. Drie dagen later is Denemarken in eigen huis de tegenstander. Op 5 juni spelen de Zwitsers in Porto de halve finale van de Nations League tegen gastland Portugal.

Neuer dankbaar na terugkeer onder Duitse lat

Duitsland - Polen

Voetbalnieuws. Manuel Neuer sloot 2018 met een goed gevoel af. De keeper knokte zich terug van een slepende voetblessure en stelt dat hij zelfs even heeft gevreesd voor het einde van zijn loopbaan.

De 32-jarige Neuer speelde in het seizoen 2017/18 maar vier officiële wedstrijden. De keeper liep in september een voetblessure op en had opmerkelijk veel tijd nodig om daarvan te herstellen. Neuer miste het restant van het seizoen bij Bayern München en werd maar net op tijd klaargestoomd voor het WK. Dit toernooi verliep teleurstellend voor Duitsland, maar Neuer was vooral blij dat hij weer kon spelen.

De keeper heeft een zware periode achter de rug en hield rekening met het doemscenario. “Een volgende terugval voor de start van het WK zou het allemaal hebben kunnen beëindigen”, zegt Neuer in de Süddeutsche Zeitung, doelend op zijn carrière. “In dit jaar was het allemaal op het randje. Maar ik kan nu weer alles doen, ik heb geen pijn meer. Daar ben ik ontzettend blij mee.”

Nog niet op topniveau

Critici zijn van mening dat Neuer nog niet helemaal de oude is en een minder niveau haalt dan voor zijn blessure. De goalie kan er weinig mee. “Voor mij is het belangrijk hoe ik de dingen zie, niet hoe anderen ernaar kijken.”

Hij kijkt uit naar 2019: “We hebben als doel om in de EK-kwalificatiegroep boven Nederland te eindigen en als groepswinnaar naar het EK te gaan. De mensen zullen weer een nationale ploeg zien die plezier uitstraalt en waarvoor je graag naar het stadion komt.”

‘Mol’ in Oranje-selectie verziekte EK 2004

EK Voetbal 2020: St. Juste hoopt op EURO 2020 met Nederland

Andy van der Meijde speelde in 2004 zijn enige eindtoernooi met het Nederlands elftal, maar beleefde weinig plezier aan het EK in Portugal. Oranje haalde weliswaar de halve finale, maar het elftal van Dick Advocaat draaide moeizaam en werd continu gevolgd door een kritische pers.

De media werden bovendien bediend door een ‘mol’ binnen de Oranje-selectie. “Wat tijdens besprekingen binnenskamers werd gezegd, stond de volgende dag in de krant. En die hadden wij daar allemaal, net als de Nederlandse tv-zenders”, vertelt Van der Meijde aan Voetbal International.

De spelers zijn er nooit achter gekomen wie het lek richting de pers was. “Dan ga je elkaar toch aankijken: misschien ben jij het wel… Het zou mooi zijn als het ooit uitkomt. Ik weet niet wat ik dan zou doen… Diegene heeft toch de sfeer en daarmee het toernooi verpest”, oordeelt de toenmalig rechtsbuiten.

Beroemde wissel

Van der Meijde stond in vier van de vijf wedstrijden in de basis, maar deelde in de malaise. Tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië maakte hij de beruchte ‘Robben-wissel’ van dichtbij mee. “Advocaat had míj als eerste eruit moeten halen”, blikt hij terug. “Toen Paul Bosvelt klaarstond aan de zijlijn, liep ik al naar de kant toe. Maar vervolgens moest Arjen eraf. Wij keken elkaar op het veld ook aan: wat gebeurt er nu?”

De huidige trainer van FC Utrecht kreeg vervolgens het hele land over zich heen. “Dat verdiende Advocaat ook niet. Een goeie man, heel gedreven, duidelijk en begrijpelijk. Behalve dan met die wissel van Robben, hahaha!”

Strootman nog steeds van grote waarde voor Nederland

Oostenrijk - Nederland

Kevin Strootman is voor Ronald Koeman nog altijd een belangrijke pion bij het Nederlands elftal. De middenvelder is zijn plaats kwijtgeraakt aan de 21-jarige Frenkie de Jong, maar is nog altijd van grote waarde voor Oranje.

Als speler van AS Roma werd Strootman diverse keren geopereerd aan zijn knie. Daarna wist hij zijn oude niveau nauwelijks meer te halen. “Kevin is nog steeds een belangrijke pion in de spelersgroep van Oranje. Hij heeft ervaring, een mening en op trainingen kletst hij erin. Nog steeds is Kevin altijd bezig met de groep en toont geen desinteresse als hij geen basisplaats heeft”, vertelt Koeman in een interview met De Telegraaf. “Mooi is dat de internationals hem accepteren, ook als hij niet speelt.”

De afgelopen interlands koos Koeman voor een middenveld met De Jong, Georginio Wijnaldum en Marten de Roon. Een basisplaats lijkt na de doorbraak van De Jong ver weg voor Strootman. “Dat weet Kevin ook en ik vind dat hij daar zeer goed mee omgaat. Komt er een moment dat hij denkt, ik speel onder deze coach te weinig en ik zie het belang niet om er nog bij te blijven, zal hij het aangeven. Dan moeten we met elkaar gaan zitten en kijken wat het beste is. Maar wie zegt mij dat hij straks niet speelt?”

Speelschema Oranje

Het Nederlands elftal komt in maart 2019 weer bij elkaar ter voorbereiding op de start van de EK-kwalificatie. Op 21 maart trapt Oranje de kwalificatiecampagne af met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland. Drie dagen later staat voor eigen publiek het duel met Duitsland op het programma.

Engeland gastland voor EK Vrouwenvoetbal 2021

EK Voetbal 2020: Ronald Koeman moet Oranje naar successen leiden

EK Voetbal. Het EK voetbal voor vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Engeland. De UEFA wees het Europees Kampioenschap toe aan de Britten, die zich als enige kandidaat hadden gesteld.

De Oranje Leeuwinnen veroverden vorig jaar in eigen land de Europese titel en hopen die over drie jaar aan de overkant van de Noordzee te kunnen prolongeren. Aan het toernooi mogen zestien landen meedoen. Engeland was ook in 2005 al gastheer van de Europese titelstrijd voor de vrouwen.

Finale in Wembley

De Engelse voetbalbond, de FA, heeft Londen, Milton Keynes, Brighton, Nottingham, Southampton, Rotherham, Sheffield en het jeugdcomplex van City in Manchester aangewezen als locaties voor de EK-wedstrijden. De finale zal in Londen op Wembley gespeeld worden.

Loting EK 2021

Op 22 februari wordt in Nyon geloot voor de kwalificatiereeks, die na het WK van volgend jaar zomer begint. De negen groepswinnaars en drie beste nummers twee plaatsen zich voor de Europese eindronde. De overige zes landen die als tweede eindigen in hun poule, strijden in de play-offs om de drie resterende tickets.

Bjorn Kuipers misschien actief op EK Voetbal 2020

EK Voetbal 2020: Cillessen wil met schone lei beginnen met Oranje in 2018

EK Voetbal. Het zou zomaar kunnen dat Björn Kuipers toch wel gaat fluiten op het EK Voetbal 2020. Eerder meldde de scheids dat het WK 2018 zijn laatste toernooi zou zijn geweest, maar daar lijkt hij nu op terug te komen.

Althans, dit wordt verteld door zijn vaste assistent, Erwin Zeinstra. Zeinstra vertelde in een interview met Omroep Friesland dat Kuipers door de UEFA gevraagd is om tot en met het EK beschikbaar te blijven. ”Daar heeft Björn positief op gereageerd”, vertelde de assistent. Wel moet Kuipers ervoor zorgen dat hij fit blijft en genoeg motivatie heeft om door te gaan.

Kuipers werd in maart van dit jaar 45 jaar oud en normaal gesproken zou dat betekenen dat de scheids over de leeftijdsgrens (45 jaar) is gegaan, waardoor het fluiten van internationale toernooien een ‘no go’ zou zijn. Echter, volgens Zeinstra is die leeftijdsgrens inmiddels aangepast.

Belangrijke eis

Kuipers heeft wel één belangrijke eis: hij fluit pas op EURO 2020 als ook Danny Makkelie op het EK Voetbal fluit. Makkelie wordt gezien als de opvolger van Kuipers. Zeinstra: ”Als de UEFA kiest tussen Danny en Björn, dan zal Björn zich terugtrekken.”

EK Voetbal 2020

Het EK Voetbal 2020 begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli 2020. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Rome en de finale wordt afgewerkt in Londen. Het is het eerste EK dat in twaalf verschillende landen wordt afgewerkt. Ook in de Amsterdam ArenA worden diverse wedstrijden afgewerkt.

Er zijn twee manieren waarop kwalificatie voor EURO 2020 kan worden afgedwongen. De eerste mogelijkheid is tijdens de nieuwe Nations League. Nederland moet hiervoor wel de finaleronde winnen komende zomer. Daarnaast zijn er nog tickets te verdienen via het reguliere kwalificatietoernooi.

Oranje passeert Duitsland op FIFA-wereldranglijst

EK Voetbal Vrouwen 2017: Nederlandse dames hopen op succes in eigen land

Voetbal Nieuws. Het Nederlands Elftal heeft Duitsland gepasseerd op de wereldranglijst van de FIFA. Het team van bondscoach Ronald Koeman staat na de uitstekende resultaten in de UEFA Nations League op de veertiende plaats, samen met Zweden.

Oranje steeg vorige maand van de zeventiende naar de vijftiende plaats en is nu dus verder opgeklommen richting de top 10. Oranje boekte een 3-0 overwinning op Duitsland, speelde gelijk tegen België (1-1), won van Frankrijk (2-0) en speelde later door een laat doelpunt van Virgil van Dijk met 2-2 gelijk tegen ‘Die Mannschaft’. Dankzij deze late treffer mag Nederland zich op gaan maken voor de finaleronde van de Nations League.

Nederland heeft net als Zweden 1560 punten. De nationale ploeg van België voert de lijst nog altijd aan en staat op 1727 punten. De Rode Duivels worden gevolgd door regerend wereldkampioen Frankrijk en Brazilië.

Marokko grootste stijger in top 50

De nationale ploeg van Marokko maakte van de beste vijftig landen de grootste sprong, want het team van onder anderen Ajacied Hakim Ziyech klom van de 47e naar de 40e plaats. De grootste stijger is Soedan, dat acht plekken opschoof. Benin en Rusland zakten zeven plaatsen. Het gastland van het recente WK staat nu 48e. De volgende wereldranglijst wordt op 20 december gepubliceerd.

Zien we Zeneli en Avdijaj schitteren op het EK Voetbal 2020?

Nederland zakt naar historisch lage positie op FIFA-wereldranglijst

EK nieuws. Georgië, Kosovo, Macedonië of Wit-Rusland. Geloof het of niet, maar één van deze vier landen doet mee aan het EK in 2020. Dus Donis Avdijaj en Arber Zeneli kunnen zomaar gaan schitteren tussen Ronaldo, Griezmann en Kane.

Wij stellen de vier landen aan u voor. Maar eerst nog even de uitleg: waarom doet er sowieso een klein voetballand mee? Dat zit zo. Uit elke categorie van de Nations League plaatst minimaal één land zich, dus ook van het laagste niveau (D).

De vier poulewinnaars in categorie D van de Nations League strijden straks om 1 EK-ticket. Die landen kunnen zich overigens ook via de reguliere EK-kwalificatie gewoon plaatsen straks, maar niemand gaat ervan uit dat dit lukt. Om een lang verhaal kort te maken: Georgië, Kosovo, Macedonië óf Wit-Rusland heeft straks een ticket. Het is voor het eerst dat er een gegarandeerde plek vrij is voor ‘zwakke landen’.

De poule winnaars in categorie D

Kosovo
Aantal EK / WK deelnames: 0
Nations League: winnaar in groep met Malta, Faeröer en Azerbeidzjan.
Positie FIFA-ranking: 137
Hoogste positie ooit: 137

Georgie
Aantal EK / WK deelnames: 0
Nations League: winnaar in groep met Kazachstan, Letland en Andorra
Positie op FIFA-ranking: 89
Hoogste positie ooit: 52 (1998)

Wit-Rusland
Aantal EK / WK deelnames: 0
Nations League: winnaar in groep met Luxemburg, Moldavië en San Marino
Positie FIFA-ranking: 76
Hoogste positie ooit: 38 (2010)

Macedonie
Aantal EK  WK deelnames: 0
Nations League: winnaar in groep met Gibraltar, Armenië en Liechtenstein
Positie FIFA-ranking: 68
Hoogste positie ooit: 54 (2006)

EK Voetbal 2020

EURO 2020 begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli 2020. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Rome en de finale wordt afgewerkt in het prachtige Wembley in Londen. Het is bovendien het eerste EK dat in twaalf verschillende landen wordt afgewerkt. Ook in Spanje worden enkele wedstrijden gespeeld.

Nederlands Elftal heeft beschermde status bij loting EK 2020

Oostenrijk - Nederland

EK Voetbal 2020. De overwinning van het Nederlands elftal op Wereldkampioen Frankrijk betekent goed nieuws voor de ploeg van Ronald Koeman. Oranje is namelijk groepshoofd bij de loting voor het kwalificatietoernooi voor het EK Voetbal 2020.

Deze positie heeft het Nederlands Elftal te danken aan de sterke prestaties in de Nations League. Daardoor ontloopt Nederland sterke landen als Frankrijk, Spanje en België. De loting voor de kwalificatie is op 2 december.

In deze loting worden tien groepen gemaakt waarvan de beste nummers één en twee zich zullen plaatsen voor het EK. Daarnaast zullen nog vier landen zich plaatsen via de Nations League. Mocht Nederland zich niet kwalificeren via de reguliere weg, dan biedt de Nations League een uitweg. Hiervoor moet Oranje morgen nog wel minimaal gelijkspelen tegen rivaal Duitsland, dat al zeker is van degradatie naar Divisie B.

EK Voetbal 2020

EURO 2020 begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli 2020. De eerste wedstrijd wordt gespeeld in Rome en zowel de halve finales als de finale wordt afgewerkt in het prachtige Wembley in Londen. Het is bovendien het eerste EK dat in twaalf verschillende landen wordt afgewerkt.

Ook in Nederland worden enkele wedstrijden afgewerkt, aangezien de Johan Cruijff ArenA is aangewezen als speellocatie. Brussel stond aanvankelijk ook ingedeeld als speelstad, maar vanwege problemen rondom het nieuwe Eurostadion heeft de UEFA een streep gezet door EK wedstrijden in België.

EK Nieuws

EK Voetbal 2020: Cillessen wil met schone lei beginnen met Oranje in 2018

Kees Jansma stopt na dit seizoen als presentator van voetbalprogramma’s

Kees Jansma stopt na komende zomer als presentator van voetbalprogramma's op tv. Hij presenteert momenteel bij Fox Sports de programma's De Tafel van...
Nederland zakt naar historisch lage positie op FIFA-wereldranglijst

Bürki stopt als international van Zwitserland

EURO 2020. De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic moet het tijdens de start van de EK-kwalificatie en in de halve finale van de...
Duitsland - Polen

Neuer dankbaar na terugkeer onder Duitse lat

Voetbalnieuws. Manuel Neuer sloot 2018 met een goed gevoel af. De keeper knokte zich terug van een slepende voetblessure en stelt dat...
EK Voetbal 2020: St. Juste hoopt op EURO 2020 met Nederland

‘Mol’ in Oranje-selectie verziekte EK 2004

Andy van der Meijde speelde in 2004 zijn enige eindtoernooi met het Nederlands elftal, maar beleefde weinig plezier aan het EK in...
Oostenrijk - Nederland

Strootman nog steeds van grote waarde voor Nederland

Kevin Strootman is voor Ronald Koeman nog altijd een belangrijke pion bij het Nederlands elftal. De middenvelder is zijn plaats kwijtgeraakt aan...