Home Blog

JPL-revelatie mag hopen op Rode Duivels: ‘Op het EK zal hij er bij zijn’

België - Noorwegen

EK Voetbal 2020. Zinho Vanheusden gooit hoge ogen bij Standard. De huurling van Inter speelde zich in geen tijd in de ploeg bij de Rouches. Intussen groeide hij uit tot een absolute sterkhouder op Sclessin. Bij ‘Extra Time’ werd Vanheusden met een vergrootglas bekeken.

Michel Preud’homme heeft heel wat talentvolle jongens in de rangen, maar eentje steekt er bovenuit. “Standard beschikt over veel youngsters die doorbreken, maar Vanheusden is in korte tijd toch al een constante factor geworden”, aldus Wesley Sonck, voormalig aanvaller van Ajax.

De volwassenheid van Vanheusden maakt indruk op de gewezen Rode Duivel. “De manier waarop hij positie kiest, uitverdedigt, passes uitdeelt en de presence die hij uitstraalt: defensief speelt hij altijd zijn wedstrijd en ook offensief draagt hij zijn steentje bij.”

EURO 2020

De tafelgasten zien Vanheusden binnenkort ook opduiken bij de Rode Duivels. “Mocht er nu een EK zijn, dan zou Vanheusden meegaan”, zegt Filip Joos. Marc Degryse deelt die mening: “Vanheusden is een goeie speler. Als hij zich zo blijft ontwikkelen, zal hij er op het EK 2020 bij zijn.”

Oranje blijft op veertiende plek van FIFA wereldranglijst

EK Voetbal 2020: Ronald Koeman moet Oranje naar successen leiden

Voetbal nieuws. Het Nederlands elftal neemt op de eerste wereldranglijst van 2019 de veertiende plaats in. Daar stond de ploeg van bondscoach Ronald Koeman eind vorig jaar ook al.

De Europese landen kwamen sindsdien niet in actie, de Aziatische landen zorgden wel voor de nodige wijzigingen op de mondiale ranglijst. Dit heeft te maken met de Azië Cup, die onlangs op het programma stond.

Qatar boekte als winnaar van het toernooi om de Azië Cup liefst 38 plaatsen winst, van 93 naar 55. Japan ging 23 plekken omhoog. De verliezend finalist van het Aziatische titeltoernooi in de Verenigde Arabische Emiraten neemt nu de 27ste plaats in op de FIFA-ranking. Iran, dat in de halve finales werd uitgeschakeld door Japan, is op de wereldranglijst het eerste Aziatische land op plek 22.

Sneijder ambassadeur speelstad Amsterdam voor EK 2020

EK Voetbal 2020: Openingswedstrijd mogelijk in Amsterdam ArenA

EURO 2020. Wesley Sneijder is benoemd tot ambassadeur van EURO 2020, het EK dat in verschillende Europese steden wordt gespeeld. De voetballer van Al Gharafa wordt daarmee het gezicht van speelstad Amsterdam, waar vier wedstrijden worden gespeeld.

“Vanaf nu mag je me bobo noemen”, zei Sneijder lachend over zijn nieuwe rol. “Maar serieus: het is voor mij een mooie manier om te ontdekken wat ik na mijn carrière precies wil. Ik vond het een hele eer dat ze mij vroegen – en het is een interessante manier om bij het voetbal betrokken te blijven, naast mijn carrière als speler.”

Sneijder weet nog niet of hij in juni 2020 nog actief is, al dan niet in Qatar. “Dat sluit ik niet uit. Voor mijn ambassadeurschap zou dat betekenen dat ik in april en mei nog niet overal bij kan zijn, dat heb ik ook aangegeven bij de organisatie.”

Sneijder sprak onlangs ook met de KNVB over het volgen van zijn trainerscursus. De voetbalbond zegde toe dat de recordinternational een verkorte versie van de cursus gaat volgen, maar de precieze invulling is nog niet bepaald. “Dat hangt ook af van de vraag hoe lang ik nog doorga”’, aldus Sneijder. “Mei dit jaar komt sowieso te vroeg, maar die papieren wil ik hoe dan ook halen. Of ik ook echt trainer wordt, is weer een andere vraag. Misschien past een rol als ambassadeur, meer aan de zijlijn van het voetbal, me ook wel.”

Tijdens een eerder bezoek aan Doha liet Sneijder al doorschemeren dat hij ook bij het WK van 2022 in Qatar betrokken wil zijn. Dat zou in een vergelijkbare rol kunnen zijn als bij het komende EK, maar ook vanuit een rol bij de KNVB. “Er zijn verschillende mogelijkheden, maar dat ga ik de komende tijd rustig bekijken. Nee, ik sluit ook niet uit dat ik in 2022 nog voetbal. Het bevalt me nog goed, en je kunt hier prima oud worden als voetballer.”

Alles draait om kwalificatie voor EK Voetbal 2020 bij Nederland

Polen - Nederland

EURO 2020. Oranje zet volgend jaar alles op de EK-kwalificatie. Nederland plaatste zich voor de play-offs van de Nations League, die in de zomer van 2019 worden afgewerkt, maar volgens KNVB-directeur Eric Gudde draait alles om kwalificatie voor het EK van 2020.

Oranje speelt in 2019 alle kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2020 en werkt in de zomer ook nog de play-offs van de Nations League af in Portugal. “Dat toernooi is natuurlijk mooi en we gaan er alles aan doen om daarin de winst te pakken”, zegt Gudde tegen RTV Rijnmond. “Maar uiteindelijk draait het om de kwalificatie voor het EK.”

“Een jaar geleden keek iedereen erg cynisch en sceptisch naar alles wat net met oranje te maken had, maar dan zie je hoe snel dat in een jaar om kan slaan”, vertelt de directeur van de KNVB. “We hebben mooie stappen gemaakt, maar in 2019 moet het echt gebeuren.”

“Ronald Koeman is de goede man op de goede plaats en op het goede moment”, vervolgt Gudde.  “Hij is de nuchterheid zelve en had snel voor ogen hoe hij het aan wilde pakken. Ronald is trots om de bondscoach van Oranje te zijn en werkt met spelers die trots zijn om het oranjeshirt te dragen.”

EK Voetbal 2020

EURO 2020 begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli 2020. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Rome en de finale wordt afgewerkt in het prachtige Wembley in Londen. Het is bovendien het eerste EK dat in twaalf verschillende landen wordt afgewerkt. Ook in Nederland worden enkele wedstrijden gespeeld.

Kees Jansma stopt na dit seizoen als presentator van voetbalprogramma’s

EK Voetbal 2020: Cillessen wil met schone lei beginnen met Oranje in 2018

Kees Jansma stopt na komende zomer als presentator van voetbalprogramma’s op tv. Hij presenteert momenteel bij Fox Sports de programma’s De Tafel van Kees en NatafelenDe 71-jarige Jansma zal daarna nog wel als gast aanschuiven bij de sportzender, waar hij sinds 2011 werkt.

“Het nemen van dit besluit is niet makkelijk, maar ik vind het tijd”, zegt Jansma bij FOX Sports. “Tijd om te stoppen als presentator van wekelijkse programma’s, hoewel ik ook na deze zomer betrokken blijf bij FOX Sports.”

Jansma begon in 1966 in de sportjournalistiek. Hij schreef voor het AD en Voetbal International, waarna hij overstapte naar radio en tv. Bij de NOS werkte hij voor Studio Sport en werd in 1988 chef van de sportredactie. Ook presenteerde hij Sport op Vrijdag bij de KRO, samen met oud-zwemster Hansje Bunschoten.

Nederlands Elftal

Bij het grote publiek werd Jansma bekend als ‘twaalfde man’ tijdens het EK Voetbal in 1988, dat Nederland won. Hij was toen voor de NOS de vaste volger van het Nederlands elftal. De Oranje-spelers gooiden hem in het bad in de kleedkamer.

In 2004 werd hij perschef van het Nederlands elftal, waar hij werkte met Marco van Basten, Bert van Marwijk en Louis van Gaal als bondscoach. Zijn rol als perschef bleef hij vervullen tot 2014. Hij maakte deel uit van de groep die in 2010 de WK finale bereikte in Zuid-Afrika.

In 2011 kreeg Jansma een lintje voor zijn werk in de voetbaljournalistiek in. Hij werd benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

Bürki stopt als international van Zwitserland

Nederland zakt naar historisch lage positie op FIFA-wereldranglijst

EURO 2020. De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic moet het tijdens de start van de EK-kwalificatie en in de halve finale van de Nations League doen zonder doelman Roman Bürki.

De keeper van Borussia Dortmund heeft zondag via zijn Instagram-account laten weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor de Zwitserse ploeg. “Ik vond het altijd een hele eer mijn land te vertegenwoordigen”, schrijft de 28-jarige doelman. “Maar ik wil me meer focussen op Borussia Dortmund. Als de nood aan de man is en de bondscoach ziet mij als het beste alternatief, zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen.”

Bürki was reservekeeper achter Yann Sommer op de WK’s van 2014 en 2018 alsmede het EK van 2016. De goalie, die ook in Dortmund met regelmaat ter discussie staat, kwam gedurende zijn interlandloopbaan tot slechts vijf ’caps’ voor de Zwitserse ploeg.

Speelschema EK kwalificatie 2020

Zwitserland start de EK-kwalificatiereeks op 23 maart met een uitwedstrijd tegen Georgië. Drie dagen later is Denemarken in eigen huis de tegenstander. Op 5 juni spelen de Zwitsers in Porto de halve finale van de Nations League tegen gastland Portugal.

Neuer dankbaar na terugkeer onder Duitse lat

Duitsland - Polen

Voetbalnieuws. Manuel Neuer sloot 2018 met een goed gevoel af. De keeper knokte zich terug van een slepende voetblessure en stelt dat hij zelfs even heeft gevreesd voor het einde van zijn loopbaan.

De 32-jarige Neuer speelde in het seizoen 2017/18 maar vier officiële wedstrijden. De keeper liep in september een voetblessure op en had opmerkelijk veel tijd nodig om daarvan te herstellen. Neuer miste het restant van het seizoen bij Bayern München en werd maar net op tijd klaargestoomd voor het WK. Dit toernooi verliep teleurstellend voor Duitsland, maar Neuer was vooral blij dat hij weer kon spelen.

De keeper heeft een zware periode achter de rug en hield rekening met het doemscenario. “Een volgende terugval voor de start van het WK zou het allemaal hebben kunnen beëindigen”, zegt Neuer in de Süddeutsche Zeitung, doelend op zijn carrière. “In dit jaar was het allemaal op het randje. Maar ik kan nu weer alles doen, ik heb geen pijn meer. Daar ben ik ontzettend blij mee.”

Nog niet op topniveau

Critici zijn van mening dat Neuer nog niet helemaal de oude is en een minder niveau haalt dan voor zijn blessure. De goalie kan er weinig mee. “Voor mij is het belangrijk hoe ik de dingen zie, niet hoe anderen ernaar kijken.”

Hij kijkt uit naar 2019: “We hebben als doel om in de EK-kwalificatiegroep boven Nederland te eindigen en als groepswinnaar naar het EK te gaan. De mensen zullen weer een nationale ploeg zien die plezier uitstraalt en waarvoor je graag naar het stadion komt.”

‘Mol’ in Oranje-selectie verziekte EK 2004

EK Voetbal 2020: St. Juste hoopt op EURO 2020 met Nederland

Andy van der Meijde speelde in 2004 zijn enige eindtoernooi met het Nederlands elftal, maar beleefde weinig plezier aan het EK in Portugal. Oranje haalde weliswaar de halve finale, maar het elftal van Dick Advocaat draaide moeizaam en werd continu gevolgd door een kritische pers.

De media werden bovendien bediend door een ‘mol’ binnen de Oranje-selectie. “Wat tijdens besprekingen binnenskamers werd gezegd, stond de volgende dag in de krant. En die hadden wij daar allemaal, net als de Nederlandse tv-zenders”, vertelt Van der Meijde aan Voetbal International.

De spelers zijn er nooit achter gekomen wie het lek richting de pers was. “Dan ga je elkaar toch aankijken: misschien ben jij het wel… Het zou mooi zijn als het ooit uitkomt. Ik weet niet wat ik dan zou doen… Diegene heeft toch de sfeer en daarmee het toernooi verpest”, oordeelt de toenmalig rechtsbuiten.

Beroemde wissel

Van der Meijde stond in vier van de vijf wedstrijden in de basis, maar deelde in de malaise. Tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië maakte hij de beruchte ‘Robben-wissel’ van dichtbij mee. “Advocaat had míj als eerste eruit moeten halen”, blikt hij terug. “Toen Paul Bosvelt klaarstond aan de zijlijn, liep ik al naar de kant toe. Maar vervolgens moest Arjen eraf. Wij keken elkaar op het veld ook aan: wat gebeurt er nu?”

De huidige trainer van FC Utrecht kreeg vervolgens het hele land over zich heen. “Dat verdiende Advocaat ook niet. Een goeie man, heel gedreven, duidelijk en begrijpelijk. Behalve dan met die wissel van Robben, hahaha!”

Strootman nog steeds van grote waarde voor Nederland

Oostenrijk - Nederland

Kevin Strootman is voor Ronald Koeman nog altijd een belangrijke pion bij het Nederlands elftal. De middenvelder is zijn plaats kwijtgeraakt aan de 21-jarige Frenkie de Jong, maar is nog altijd van grote waarde voor Oranje.

Als speler van AS Roma werd Strootman diverse keren geopereerd aan zijn knie. Daarna wist hij zijn oude niveau nauwelijks meer te halen. “Kevin is nog steeds een belangrijke pion in de spelersgroep van Oranje. Hij heeft ervaring, een mening en op trainingen kletst hij erin. Nog steeds is Kevin altijd bezig met de groep en toont geen desinteresse als hij geen basisplaats heeft”, vertelt Koeman in een interview met De Telegraaf. “Mooi is dat de internationals hem accepteren, ook als hij niet speelt.”

De afgelopen interlands koos Koeman voor een middenveld met De Jong, Georginio Wijnaldum en Marten de Roon. Een basisplaats lijkt na de doorbraak van De Jong ver weg voor Strootman. “Dat weet Kevin ook en ik vind dat hij daar zeer goed mee omgaat. Komt er een moment dat hij denkt, ik speel onder deze coach te weinig en ik zie het belang niet om er nog bij te blijven, zal hij het aangeven. Dan moeten we met elkaar gaan zitten en kijken wat het beste is. Maar wie zegt mij dat hij straks niet speelt?”

Speelschema Oranje

Het Nederlands elftal komt in maart 2019 weer bij elkaar ter voorbereiding op de start van de EK-kwalificatie. Op 21 maart trapt Oranje de kwalificatiecampagne af met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland. Drie dagen later staat voor eigen publiek het duel met Duitsland op het programma.

Engeland gastland voor EK Vrouwenvoetbal 2021

EK Voetbal 2020: Ronald Koeman moet Oranje naar successen leiden

EK Voetbal. Het EK voetbal voor vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Engeland. De UEFA wees het Europees Kampioenschap toe aan de Britten, die zich als enige kandidaat hadden gesteld.

De Oranje Leeuwinnen veroverden vorig jaar in eigen land de Europese titel en hopen die over drie jaar aan de overkant van de Noordzee te kunnen prolongeren. Aan het toernooi mogen zestien landen meedoen. Engeland was ook in 2005 al gastheer van de Europese titelstrijd voor de vrouwen.

Finale in Wembley

De Engelse voetbalbond, de FA, heeft Londen, Milton Keynes, Brighton, Nottingham, Southampton, Rotherham, Sheffield en het jeugdcomplex van City in Manchester aangewezen als locaties voor de EK-wedstrijden. De finale zal in Londen op Wembley gespeeld worden.

Loting EK 2021

Op 22 februari wordt in Nyon geloot voor de kwalificatiereeks, die na het WK van volgend jaar zomer begint. De negen groepswinnaars en drie beste nummers twee plaatsen zich voor de Europese eindronde. De overige zes landen die als tweede eindigen in hun poule, strijden in de play-offs om de drie resterende tickets.

EK Nieuws

België - Noorwegen

JPL-revelatie mag hopen op Rode Duivels: ‘Op het EK zal hij er bij zijn’

EK Voetbal 2020. Zinho Vanheusden gooit hoge ogen bij Standard. De huurling van Inter speelde zich in geen tijd in de ploeg...
EK Voetbal 2020: Ronald Koeman moet Oranje naar successen leiden

Oranje blijft op veertiende plek van FIFA wereldranglijst

Voetbal nieuws. Het Nederlands elftal neemt op de eerste wereldranglijst van 2019 de veertiende plaats in. Daar stond de ploeg van bondscoach...
EK Voetbal 2020: Openingswedstrijd mogelijk in Amsterdam ArenA

Sneijder ambassadeur speelstad Amsterdam voor EK 2020

EURO 2020. Wesley Sneijder is benoemd tot ambassadeur van EURO 2020, het EK dat in verschillende Europese steden wordt gespeeld. De voetballer...
Polen - Nederland

Alles draait om kwalificatie voor EK Voetbal 2020 bij Nederland

EURO 2020. Oranje zet volgend jaar alles op de EK-kwalificatie. Nederland plaatste zich voor de play-offs van de Nations League, die in...
EK Voetbal 2020: Cillessen wil met schone lei beginnen met Oranje in 2018

Kees Jansma stopt na dit seizoen als presentator van voetbalprogramma’s

Kees Jansma stopt na komende zomer als presentator van voetbalprogramma's op tv. Hij presenteert momenteel bij Fox Sports de programma's De Tafel van...