EK Voetbal 2020: D-Day voor Belgische kandidatuur EURO 2020

EK Voetbal 2020: D-Day voor Belgische kandidatuur EURO 2020

EK Voetbal 2020. Donderdag wordt duidelijk of Brussel speelstad blijft voor het EK Voetbal 2020. Dit is hét belangrijkste agendapunt van het uitvoerend comité van de Europese Voetbalfederatie UEFA.

Brussel kan eigenlijk alleen maar hopen op clementie vanuit de UEFA. Het stadionproject kan namelijk tweeënhalf jaar voor de start van het Europese voetbalfeest nog steeds geen bouwvergunning voor het nieuwe Eurostadion overhandigen. Bouworganisatie Ghelamco wacht namelijk nog steeds op een beslissing voor de omgevingsvergunning, die het op 14 september in heeft gediend bij de Vlaamse overheid.

Alleen wanneer de UEFA uitstel toestaat tot begin volgend jaar, kan Brussel zijn kandidatuur als speelstad voor EURO 2020 behouden. Indien dit niet het geval is, wordt de vrijgekomen plaats overgenomen door Cardiff of Stockholm. Hiermee ligt de Belgische EK-droom wel aan diggelen.

Gezichtsverlies voor Brussel

Daarnaast zal de stad Brussel zelf ook gezichtsverlies lijden. Als Europese hoofdstad ontbreekt Brussel namelijk op het vierjaarlijkse voetbaltoernooi, dat vanwege het zestigjarig bestaan van de UEFA in een ander jasje is gestoken. Voor het eerst in de geschiedenis wordt het evenement namelijk georganiseerd in dertien verschillende landen.

Brussel kreeg aanvankelijk vier EK-wedstrijden aangewezen: drie groepswedstrijden en één achtste finale. Daarnaast is het ook kandidaat om gastheer te zijn van de openingswedstrijd. Hiervoor heeft Brussel wel concurrentie van Amsterdam, Glasgow, Rome en Sint-Petersburg.

Verhaeghe schuldig voor mislopen EURO 2020

Veel voetbalfans en analisten wijzen naar Bart Verhaeghe als schuldige voor het mislopen van de Belgische kandidatuur. Verhaeghe zou de bouw van het nieuwe stadion namelijk hebben tegengewerkt, omdat Anderlecht er kon spelen en omdat hij geen shoppingcenter in Vilvoorde zou mogen bouwen.

De hoofdaandeelhouder van Anderlecht’s concurrent Club Brugge en vice-voorzitter vindt echter dat zijn naam onterecht besmeurd wordt. Verhaeghe wijst alle verdachtmakingen dan ook van de hand.

EK Voetbal 2020

Het eerstvolgende Europees Kampioenschap Voetbal staat gepland in de zomer van 2020. Ter ere van het zestigjarig jubileum van de UEFA, de Europese Voetbalbond, wordt het evenement gespeeld in dertien verschillende landen. Portugal zal aan het evenement starten als titelhouder van het EK.