EK Voetbal 2020: Johan Cruijff Arena wordt toch eerste 5G-stadion

EK Voetbal 2020: Openingswedstrijd mogelijk in Amsterdam ArenA

EK Voetbal Nieuws. De proef met mobiel 5G internet rondom de Johan Cruijff Arena gaat toch door. KPN, Nokia en de Arena starten deze week met de aanleg van een ‘lokaal’ 5G-netwerk dat over een halfjaar jaar actief moet worden.

Aanvankelijk zou er in Nederland nog geen 5G netwerk beschikbaar zijn, aangezien deze frequentie pas in 2023 op zijn vroegst zou worden uitgerold. KPN krijgt nu alsnog toestemming op vier plekken in het land lokale proeven te houden, waaronder in en om de Johan Cruijff Arena.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee andere frequenties. “Maar we gaan wel een aanvraag doen om ook de 3,5 Ghz-frequentie te mogen gebruiken,” aldus Jacob Groote van KPN. “Om goed voorbereid te zijn op de komst van 5G moeten we diensten beproeven,” zegt een woordvoerder van KPN, “anders loopt de invoering nog meer vertraging op.”

5G actief tijdens EK Voetbal 2020

De proef rondom de Arena zal vooral zijn gericht op het massale gebruik van 5G-internet door grote groepen mensen en instellingen. Het stadion wil bij de wedstrijden voor het EK Voetbal 2020 de 5G-zenders actief inzetten om de controle van de menigte in goede banen te leiden.

KPN en de Arena werken daarbij samen met de gemeente Amsterdam en Nokia, de leverancier van de ‘Massive Mimo’ netwerkapparatuur. Naast de Arena wil KPN ook 5G-proeven houden met ziekenhuis AMC, met bedrijven en winkels in een straal van tien kilometer rondom de Arena.

De Arena zal daarmee, samen met het EK-stadion in München, het eerste 5G-stadion ter wereld worden. Overigens had KPN afgelopen winter al een 5G-proefzender geplaatst bij de ijsbaan van het Olympisch Stadion in Amsterdam. T-Mobile plaatste daarnaast eind vorig jaar al een 5G-proefzender bij het Leidseplein.

EK Voetbal 2020

Over ruim twee jaar staat de eerstvolgende editie van het EK Voetbal weer op het programma. Vanwege het zestig jarig jubileum van de UEFA, wordt het EK voor de eerste keer in meer dan twee verschillende landen afgewerkt. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Rome en Wembley in Londen is decor voor de halve finales én de finale.