EK Voetbal 2020: Kop of munt bij loting Engeland – Schotland

EK Voetbal Vrouwen 2017: Nederlandse dames hopen op succes in eigen land

EK Voetbal 2020. EURO 2020 wordt het eerste Europees Kampioenschap dat in meer dan twee landen wordt afgewerkt. Voor het Verenigd Koninkrijk kan dit nog een interessante discussie opleveren, wanneer Engeland en Schotland elkaar treffen in de groepsfase.

Zowel Londen als Glasgow is namelijk aangewezen als speelstad voor het EK Voetbal 2020. Wanneer Engeland zich weet te plaatsen, zal het twee wedstrijden in Wembley en één wedstrijd spelen in Hampden Park. Indien ook Schotland zich weet te plaatsen, kan het zomaar zijn dat er slechts één wedstrijd van ‘the Three Lions’ wordt gespeeld in Wembley.

Voorwaarde hiervoor is wel dat Engeland en Schotland bij elkaar worden ingedeeld in een groep. In dat geval wordt door kop-of-munt bepaald of deze groepswedstrijd wordt afgewerkt in Londen of Glasgow.

Speelsteden EK Voetbal 2020

Naast Londen en Glasgow zijn er nog meer speelsteden tijdens EURO 2020. Er wordt namelijk gespeeld in maar liefst twaalf verschillende landen, een unicum in de historie van de UEFA. Reden voor dit besluit is het zestigjarig bestaan van het grootste voetbalorgaan van Europa.

Ook in Nederland worden een aantal wedstrijden van het EK 2020 afgewerkt. De Johan Cruijff Arena is namelijk het decor van drie groepswedstrijden en één achtste finale. Het is de eerste keer sinds EURO 2000 dat er wedstrijden van een EK-eindronde worden gespeeld in Nederland.

België is geen gastheer van het EK Voetbal 2020. Aanvankelijk zou Brussel een van de speelsteden zijn, maar problemen rondom de bouw van het nieuwe Eurostadion heeft de UEFA doen besluiten om een streep door Brussel te zetten.

Speelschema EK Voetbal 2020

EURO 2020 vindt plaats van 12 juni tot en met 12 juli 2020. Welke landen tegen elkaar gaan strijden hangt af van de kwalificaties. Europese landen kunnen zich op twee manieren plaatsen voor de eindronde: via de Nations League en via het alom bekende kwalificatietoernooi. Deze wedstrijden worden gespeeld vanaf september 2018.