EK Voetbal 2020: Pique stopt verrassend als international van Spanje

Nederland zakt naar historisch lage positie op FIFA-wereldranglijst

EK Voetbal 2020. Gerard Piqué heeft een verrassende beslissing gemaakt. De verdediger van Barcelona keert niet meer terug in het Spaanse nationale Elftal. De 31-jarige Pique speelde in totaal 102 interlands voor ‘La Roja’.

“Ik heb Luis Enrique gesproken en hem verteld dat ik mijn beslissing om te stoppen al lang geleden heb genomen”, zei Piqué in de Marokkaanse stad Tanger. Later vandaag speelt hij in deze stad de wedstrijd om de Spaanse Supercup tegen Sevilla.

Focus op Barcelona

Ik heb een prachtige tijd gehad in de nationale ploeg, waarin ik de kans kreeg een WK en een EK te winnen. Nu wil ik me op Barcelona focussen”, aldus Piqué, die vorig jaar al overwoog te stoppen als international.

De laatste jaren werd Piqué vaak uitgesloten door de Spaanse fans en kreeg hij ook vanuit de nationale selectie heel wat kritiek, omdat hij zich herhaaldelijk uitsprak voor onafhankelijkheid van Catalonië. Hij botste daarover met Sergio Ramos, aanvoerder van Real Madrid en zijn vaste partner centraal achterin in het Spaanse elftal.

Rijke interlandcarriere

Piqué droeg in totaal 102 keer het Spaanse shirt, waarin hij vijf doelpunten maakte. Met Spanje won hij als basisspeler het WK 2010 en twee jaar later het EK Voetbal. Tijdens het afgelopen WK werd Piqué met Spanje, als één van de favorieten, in de achtste finales via strafschoppen uitgeschakeld door gastland Rusland.

Speelschema EK Voetbal 2020

‘La Roja’ zal zich niet alleen zonder Piqué moeten zien te plaatsen voor EURO 2020. Naast de verdediger van Barcelona liet ook middenvelder Andres Iniesta al weten te stoppen als international van Spanje.

De EK-kampioen van 2008 en 2012 heeft twee mogelijkheden om kwalificatie af te dwingen: via de Nations League en het reguliere kwalificatietoernooi. Als we naar de internationale kalender kijken, dan zien we dat de eerste wedstrijden van de Nations League gepland staan in september 2018.