EK Voetbal 2020: Ronald Koeman moet Oranje naar successen leiden

EK Voetbal 2020: Ronald Koeman moet Oranje naar successen leiden

EK Voetbal 2020. Het Nederlands Elftal wist onder leiding van Danny Blind en later Dick Advocaat het WK Voetbal 2018 niet te halen. Veel voetbalkenners vinden daarom dat het tijd is voor een frisse wind, voordat de kwalificaties voor het EK voetbal 2020 van start gaan.

Ronald Koeman wordt na zijn ontslag bij het Engelse Everton gezien als een van de favorieten voor het bondscoachschap. “Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het een mooie job vind, maar Everton had mijn prioriteit en daar had ik wel genoeg om me druk over te maken”, vertelt Koeman tegenover Voetbal International.

Oranje ideaal vervolg van mijn carrière

De voormalig trainer van Feyenoord heeft de ambitie om bondscoach te worden. “Ik denk dat ik het goed zou kunnen en eigenlijk ook wel dat het nodig is. Als je alles zo bij elkaar optelt, lijkt het onvermijdelijk dat ik het een keer ga worden. Alleen: wanneer weet je nooit. Maar uiteindelijk zou Oranje ook een ideaal vervolg zijn van mijn carrière.”

Drie jaar geleden leek het er al op dat Koeman de nieuwe keuzeheer van Oranje zou worden. De KNVB koos toen echter verrassend voor Guus Hiddink, waarna Koeman naar Southampton vertrok.

Sindsdien wist het Nederlands Elftal zich niet te kwalificeren voor het EK Voetbal 2016 en voor het WK Voetbal 2018. “Het Nederlandse voetbal gaat me aan het hart en twee toernooien missen… Ja, dat is heftig. Tegelijk zeg ik dat er wél iets moois kan gaan ontstaan. Ik ben het met bondscoach Dick Advocaat eens als hij stelt dat het allemaal niet zo dramatisch is. Je moet je alleen wel aanpassen aan je materiaal.”

Lange tijd geen competitieve wedstrijden

Komende maand komt Nederland in actie tegen Schotland en Roemenië. Ook in maart 2018 staan er enkele wedstrijden op het programma, maar het gaat in beide gevallen om vriendschappelijke wedstrijden. De eerstvolgende competitieve interlands staan gepland in september 2018. Dan gaat de nieuwe Nations League van start, waar Oranje is ingedeeld in Groep A.