EK Voetbal 2020: Speciale editie wordt afgewerkt in speciaal format

EK Voetbal 2020: Speciale editie wordt afgewerkt in speciaal format

EK Voetbal 2020. Na het WK Voetbal 2018 is het EK Voetbal 2020 het eerstvolgende grote toernooi dat op de voetbalkalender staat. Vanwege het 60-jarige bestaan van de UEFA wordt het een zeer speciaal toernooi.

Meerdere speelsteden in verschillende landen

Normaliter wordt een EK- of WK-eindronde afgewerkt in één land, maar voor deze editie van het Europees Kampioenschap Voetbal zijn in totaal dertien speelsteden in dertien verschillende landen geselecteerd. Een unicum. Ook in Nederland is een speelstad aangewezen. In de Amsterdam Arena van Ajax worden namelijk enkele poulewedstrijden en een achtste finale gespeeld.

Naast Amsterdam wordt er tijdens EURO 2020 ook gevoetbald in Londen, Bakoe, Munchen, Rome, Sint-Petersburg, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Glasgow en Kopenhagen. Ook Brussel is geselecteerd als speelstad, maar vanwege de problemen rondom de bouw van het nieuwe Eurostadion is het nog maar de vraag of dit doorgaat. Mocht Brussel alsnog afgewezen worden, dan staan ze in Cardiff en Stockholm te springen om EK-wedstrijden.

Kwalificaties EK Voetbal 2020

Uiteindelijk zullen er in totaal 24 landen deelnemen aan het EK Voetbal 2020. Tot en met het EK Voetbal 2012 bestond het eindtoernooi uit 16 landen, maar dit aantal is met 8 landen uitgebreid sinds het EK Voetbal van vorig jaar. Volgens de UEFA was dit toernooi een groot succes, waardoor dit aantal gehandhaafd blijft.

In de kwalificaties zal er wel het een en ander gaan veranderen. Normaal gesproken is het gastland rechtstreeks geplaatst, maar vanwege het grote aantal ‘gastheren’ is dit nu niet mogelijk. In totaal zullen 55 landen verdeeld worden over 10 groepen. De nummers 1 en 2 zullen zich uiteindelijk rechtstreeks plaatsen. Hierdoor blijven er nog 4 plaatsen over, die uiteindelijk vergeven worden in de UEFA Nations League. Dit landentoernooi wordt in 2018 voor de eerste keer afgewerkt.