EK zonder publiek in geval van terreurdreiging

Dit hoop je toch niet, maar de recente geschiedenis laat zien dat in Frankrijk heel wat terroristen actief zijn. De UEFA heeft aangegeven dat mocht er sprake zijn van een terreurdreiging tijdens het EK 2016 dat ze overweegt om de wedstrijden achter gesloten deuren af te werken, zonder publiek.

De voetbalbond UEFA heeft hiertoe besloten, onder meer vanwege de aanslagen in Parijs op 13 november. Toe werd er tijdens de vriendschappelijke interland tussen Frankrijk en Duitsland door terroristen een poging gedaan om een aanslag te plegen. Die mislukte maar de explosievengingen wek net buiten het Stade de France af. De UEFA wil deze terreur tegengaan en bereidt nu maatregelen voor.

De Europese voetbalbond houdt rekening met mogelijke terreurdreigingen. “Als er sprake is van een veiligheidsissue dan moeten we de wedstrijden afwerken zonder de fans”, zegt toernooidirecteur Martin Kallen tegen de BBC. Een andere mogelijkheid zou zijn om wedstrijden naar andere stadion te te verplaatsen. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen voor aanslagen tijdens het EK.