Koeman kent valse start met Nederland, morgen wacht Portugal

Polen - Nederland

Voetbal Nieuws. Ronald Koeman kende afgelopen vrijdag een valse start door met het Nederland Elftal met 1-0 te verliezen van Engeland. Oranje kan zich morgen revancheren met een oefenwedstrijd tegen Europees Kampioen Portugal.

Tegen Engeland koos de voormalig trainer van Ajax, PSV en Feyenoord voor een 3-4-3 opstelling en liet hij Hans Hateboer en Wout Weghorst hun debuut maken. De verdediger van Atalanta Bergamo en aanvaller van AZ konden niet voorkomen dat Jesse Lingard de enige treffer van de wedstrijd maakte.

Tegen Portugal lijkt Koeman opnieuw voor deze formatie te kiezen en is de kans groot dat ook andere spelers hun debuut gaan maken. Guus Til is een van de spelers die mogelijk een ‘haasje’ in ontvangst mag gaan nemen.

‘’Maandag wordt het hopen op minuten’’, aldus de AZ-speler, die tegen Engeland de gehele wedstrijd op de bank bleef. ‘’Deze hele ervaring was leuk en ik heb tegen mezelf gezegd: ik ga heus nog wel interlands spelen, dat moet.’’

Nederland trof Portugal twee keer op EK

Morgenavond gaat het weliswaar om een oefenpartij, maar Nederland en Portugal hebben ook wedstrijden tegen elkaar afgewerkt op een EK-eindronde. De eerste keer was in 2004, toen Portugal in de halve finale met 2-1 te sterk was voor Oranje. In eigen land werd de finale bereikt, maar Portugal moest genoegen nemen met een tweede plaats. Griekenland werd dankzij een treffer van Angelos Charisteas verrassend Europees Kampioen.

Acht jaar later, tijdens het EK 2012, stonden Nederland en Portugal opnieuw tegenover elkaar op een eindronde. Tijdens EURO 2012 kwam Nederland via Rafael van der Vaart op een 1-0 voorsprong, maar Cristiano Ronaldo zorgde via twee treffers voor een 2-1 overwinning. Dankzij deze nederlaag eindigde Nederland als laatste in de groep.

EK Voetbal 2020

Dankzij de eindzege tijdens EURO 2016, start Portugal over twee jaar als titelverdediger aan het EK Voetbal 2020. Dit voetbalfeest begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli. Het is het eerste EK dat in twaalf verschillende landen wordt afgewerkt. Ook in Nederland worden een aantal wedstrijden gespeeld.