Legaal wedden in Nederland en België

De online gokbranch is de laatste jaren sterk gegroeid. Voorheen waren er alleen kleine onbetrouwbare goksites. Deze zijn nu helemaal verdwenen. Ze hebben plaats gemaakt voor grote internationale bedrijven die een eerlijk gokmarkt voorstaan, gelukkig maar.

In veel landen is het legaal online wedden gereguleerd. Hierdoor hebben bestaande wedsites nog een groter deel van de markt. Maar daar staat tegenover dat ze belastingen op hun omzet betalen in de landen waar ze actief zijn.

Hoe populair online wedden en gokken is bleek in België waar binnen een paar maanden na de legalisering vele tienduizenden zich registreerden bij één van de legale aanbieders. Het blijkt dat in België het online gokken enorm is toegenomen. De Nederlandse autoriteiten verwachten en vrezen ook een toename van het online wedden wanneer de online gokmarkt daar gereguleerd wordt. Het plan was om dit per 1 januari 2015 te doen, maar inmiddels weten we dat het is uitgesteld naar later in 2015. Wanneer precies is nog ongewis.

Het struikelblok in Nederland blijkt de belasting die de staat gaat heffen aan de in Nederland behaalde winst op online gokken door de goedgekeurde goksites. De liberale regeringspartij VVD wil 20% heffen, de socialisten in de regering (PvdA) houden het op 29%. Ter vergelijking in België is dit 11%.

Het zou voor de hand liggen als alle Europese landen hier een lijn intrekken en overal eenzelfde belastingtarief hanteren. Zo voorkom je immers een grote zwarte markt.

Online wedden goed voor de sport

Online gokbedrijven zijn ware marketingmachines. Alles valt of staat met naamsbekendheid en een goede reputatie. Deze bedrijven hebben miljoenen over om shirtsponsor te worden en niet alleen bij Ajax, Feyenoord of PSV. Ook de kleinere clubs kunnen profiteren van sponsordeals met de bedrijven.

Als we een rondje Europa doen dan zien we dat de grote voetballanden een lange traditie kennen van gereguleerd gokken. Dit houdt dus in dat gokbedrijven in die grote voetballanden al jarenlang sponsordeals hebben met de clubs. De bekendste in dit geval in Real Madrid dat gesponsoord wordt door Bwin en Hull City door 12bet. Zou het daarom ook zijn dat in de landen waar gokken vrij is de clubs internationaal gezien zo goed presteren?

Belangrijk is wel de online gokaanbieder niet enorm veel belasting zullen moeten gaan betalen. Wanneer dit wel het geval is, zoals in het Nederlandse voorstel, dan worden de mogelijkheden voor sportsponsoring rap minder. Nog een reden voor de Nederlandse autoriteiten om eens op te schieten met het reguleren van deze markt. Nu lopen zij in de vorm van belasting veel geld mis. Maar ook de sport, al jaren onder druk van steeds minder subsidies, is het kind van de rekening.