McLeish voor tweede keer aangesteld als bondscoach Schotland

EK Voetbal 2020: Ronald Koeman moet Oranje naar successen leiden

EK Voetbal 2020. Schotland wist zich vorig jaar niet te kwalificeren voor het WK 2018, wat Gordon Strachan de kop kostte. Afgelopen vrijdag werd Alex McLeish aangesteld als opvolger en hij moet de Schotten naar het EK Voetbal 2020 gaan leiden.

Voor de 59-jarige McLeish is het de tweede keer dat hij bondscoach is van het Schotse nationale elftal. De voormalig trainer van Racing Genk stond in 2007 al tien wedstrijden aan het roer, maar wist zich toen niet te plaatsen voor EURO 2008. Overigens wist Schotland geen enkele eindronde meer te halen sinds het WK 1998.

‘’Er is heel veel om positief over te zijn in het Schotse voetbal, met spelers die op het hoogste niveau aantreden en beloftevolle talenten die doorbreken’’, aldus McLeish, die tot de zomer van 2020 heeft getekend.

Schotland wil talent aan wereld vertonen

Glasgow is aangewezen als één van de dertien speelsteden voor het EK Voetbal 2020. De Schotten krijgen daarom de kans om EK-wedstrijden voor eigen publiek af te werken. McLeish, die zelf 77 wedstrijden voor Schotland speelde, is zich bewust van dit unieke moment.

‘’Met Hampden Park als één van de stadions voor Euro 2020 krijgen we een ongelooflijke kans om onze talenten aan de wereld te tonen. Ik kijk uit naar de uitdaging om ons naar een groot toernooi te leiden. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen.’’

Volgende maand zit McLeish voor het eerst op de bank. Op 23 maart neemt Schotland het in een vriendschappelijke wedstrijd op tegen Costa Rica. Deze wedstrijd gaat om 20.45 uur van start in Hampden Park.

Schotland actief in Nations League

In september 2018 staan de eerste serieuze wedstrijden voor Schotland op het programma. De Schotten zijn in de nieuwe Nations League, één van de twee mogelijkheden om kwalificatie voor EURO 2020 af te dwingen, gekoppeld aan Albanië en Israël.

Het speelschema wees uit dat Schotland op 10 september begint met een thuiswedstrijd tegen Albanië. Het volledige speelschema is hieronder te bekijken:

10 september: Schotland – Albanië
11 oktober: Israël – Schotland
17 november: Albanië – Schotland
20 november: Schotland – Israël