Mogelijk geplaatste status EK-loting voor Nederlands Elftal

EK Voetbal 2020: KNVB krijgt 2 miljoen subsidie van overheid

EK Voetbal Nieuws. Oranje is uitstekend begonnen aan de nieuwe Nations League. Na de minimale nederlaag tegen Frankrijk, werd er afgetekend gewonnen van Duitsland. Hierdoor lonkt een geplaatste status voor de kwalificatiereeks voor het EK 2020.

Bij het indelen van de potten gaat de UEFA namelijk uit van de rangschikking in de Nations League. De toptien bij de eindafrekening in november loot als groepshoofd mee. Met andere woorden: twee van de twaalf landen in Divisie A zullen genoegen moeten nemen met een plek in pot 2.

Op deze algemene rangschikking staat Oranje thans zevende met drie punten uit twee wedstrijden. Momenteel zijn Kroatië (één punt) en IJsland (nul punten) de landen die onderaan bungelen in Divisie A. Zoals het er nu voorstaat, ontloopt Nederland bij de loting toplanden als België en Spanje.

Loting EK kwalificatie

De loting voor de EK kwalificatie wordt op zondag 2 december vanaf 12.00 uur verricht in het Convention Centre in Dublin. Er zullen tien groepen worden geformeerd: vijf van vijf landen en vijf van zes landen.

Het staat al vast dat de vier poulewinnaars van Divisie A in de Nations League in een poule met vijf landen belanden. Deze teams zijn namelijk al extra belast met de eindronde van het nieuwe toernooi in juni 2019. Mocht Oranje stunten en Duitsland én Frankrijk voorblijven, dan heeft Nederland dus een extra voordeeltje.

De top twee van elke kwalificatie poule kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK, de resterende vier tickets worden in het voorjaar van 2020 verdeeld in play-offs. Hierbij komt de Nations League weer om de hoek kijken. Als Oranje via de reguliere kwalificatie route naast een ticket grijpt, krijgt het een herkansing als de andere landen in Divisie A wél hun favorietenrol waarmaken.