‘Mol’ in Oranje-selectie verziekte EK 2004

EK Voetbal 2020: St. Juste hoopt op EURO 2020 met Nederland

Andy van der Meijde speelde in 2004 zijn enige eindtoernooi met het Nederlands elftal, maar beleefde weinig plezier aan het EK in Portugal. Oranje haalde weliswaar de halve finale, maar het elftal van Dick Advocaat draaide moeizaam en werd continu gevolgd door een kritische pers.

De media werden bovendien bediend door een ‘mol’ binnen de Oranje-selectie. “Wat tijdens besprekingen binnenskamers werd gezegd, stond de volgende dag in de krant. En die hadden wij daar allemaal, net als de Nederlandse tv-zenders”, vertelt Van der Meijde aan Voetbal International.

De spelers zijn er nooit achter gekomen wie het lek richting de pers was. “Dan ga je elkaar toch aankijken: misschien ben jij het wel… Het zou mooi zijn als het ooit uitkomt. Ik weet niet wat ik dan zou doen… Diegene heeft toch de sfeer en daarmee het toernooi verpest”, oordeelt de toenmalig rechtsbuiten.

Beroemde wissel

Van der Meijde stond in vier van de vijf wedstrijden in de basis, maar deelde in de malaise. Tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië maakte hij de beruchte ‘Robben-wissel’ van dichtbij mee. “Advocaat had míj als eerste eruit moeten halen”, blikt hij terug. “Toen Paul Bosvelt klaarstond aan de zijlijn, liep ik al naar de kant toe. Maar vervolgens moest Arjen eraf. Wij keken elkaar op het veld ook aan: wat gebeurt er nu?”

De huidige trainer van FC Utrecht kreeg vervolgens het hele land over zich heen. “Dat verdiende Advocaat ook niet. Een goeie man, heel gedreven, duidelijk en begrijpelijk. Behalve dan met die wissel van Robben, hahaha!”