EK 2020: Problemen rondom Brussels Eurostadion stapelen zich op

EK Voetbal 2020: D-Day voor Belgische kandidatuur EURO 2020

Het project van de bouw van het nieuwe Eurostadion in Brussel loopt alles behalve gladjes. Nadat eerder deze maand al bleek dat de plannen voor het nieuw te bouwen stadion niet voldoen aan de eisen van de UEFA.

Daarbovenop kwam het nieuws dat het provinciebestuur van Vlaams-Brabant geen milieuvergunning wil afgeven voor het nieuw te bouwen stadion. Al in augustus neemt de UEFA de beslissing welke steden definitief gaststad mogen zijn voor het EK voetbal 2020. De tijd om alles rond te krijgen begint dus heel erg te dringen.

EK wedstrijden België lijkt mission impossible

Om nieuwe plannen te maken en de benodigde goedkeuringen en vergunningen te krijgen heeft Brussel minder dan twee maanden de tijd. Heel kort dus, en daarmee beginnen de Brusselse plannen om het EK deels binnen te halen op een mission impossible te lijken. Het plan was dat er vier wedstrijden in het nieuwe Eurostadion in Brussel zouden plaatsvinden.

In België werd met man en macht geprobeerd om een aantal wedstrijden voor het EK 2010 binnen te halen. Dure recepties met veel champagne en bravoure hielpen een hoop, en ja, de kansen zagen er heel goed uit mits er aan één belangrijke voorwaarde zou worden voldaan: Er moest een nieuw stadion komen. Ook dat was geen probleem, dat nieuwe Eurostadion kon wel worden gebouwd op de plek van Parking C van het Heizel-stadion in Brussel. Bovendien had het organisatiecomité EURO Brussel 2020 hele goede argumenten waarom Brussel een uitstekende kandidaat zou zijn:

“Als internationale gaststad voor zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement weet Brussel wat het betekent om een beveiligd en veilig IBC te hosten. Brussels Expo heeft een internationale ervaring met bijhorend trackrecord en is daarom de ideale gastheer om gedurende EURO 2020 het dynamisch en inspirerend toneel te zijn als middelpunt voor al deze mediadiensten. Daarenboven is het opnieuw een unieke gelegenheid om Brussel tijdens EURO 2020 te tonen aan het internationale publiek”, aldus Alain Courtois, volgens de Gazet van Antwerpen. Courtois is de Brusselse wethouder van Sport en voorzitter van het organisatiecomité EURO Brussel 2020 en de man die Brussel aandroeg als kandidaat-gaststad bij de UEFA.

Wales en Zweden kunnen Belgische plaats innemen

De UEFA zal dus hoogstwaarschijnlijk op zoek moeten naar een andere oplossing. Die zijn er zeker wel, vier wedstrijden zijn niet zoveel om ergens anders onder te brengen als België zijn bid moet intrekken. Wales heeft zich al aangeboden en ook Zweden, waar afgelopen maand de Europa League-finale plaatsvond in de Friends Arena in Stockholm. De voorzitter van de Zweedse voetbalbondKarl-Erik Nilsson zei: “We volgen op de voet wat er in België gebeurt en als de problemen aanhouden, willen we desnoods opnieuw kandidaat zijn”. Wales was gastheer voor de Champions League-finale die plaatvond in het Millennium Stadium in Cardiff. De premier van Wales liet al weten: “België is mogelijk niet op tijd klaar. Mocht het nodig zijn dan weet UEFA dat we een fantastisch stadion hebben en graag alsnog meedoen”.

Maar de UEFA heeft daarnaast ook nog de mogelijkheid om de vier wedstrijden die naar Brussel zouden gaan te verdelen over de andere twaalf speelsteden van het EK 2020. Dat is waarschijnlijk een makkelijkere oplossing, omdat in die andere gaststeden, anders dan in Brussel, alles al wel tot in de puntjes is geregeld.