Regels rond evenementen wedstrijden Rode Duivels

De UEFA verdient graag geld, veel geld. Daarom zijn er al jaren regels van kracht rond het tonen van wedstrijden op evenementen van de UEFA. Zomaar een groot scherm ophangen en de buurt uitnodigen kan niet zonder een licentie (en bijbehorende betaling) van de UEFA.

Afhankelijk van de opzet en omvang van het evenement kan een UEFA-licentie noodzakelijk zijn. De zogenaamde “Public screening” wordt onderverdeeld in drie categorieën. Gelukkig is niet voor alle categorieën heb een licentie noodzakelijk.

Evenementen met minder dan 300 bezoekers: In de meeste gevallen is er geen licentie nodig.

Evenementen met meer dan 300 bezoekers: Een licentie bij de UEFA aanvragen is noodzakelijk. De prijs van een public screening licentie varieert van €500 tot €8.000.

Van 300 tot en met 1.000 bezoekers is het licentiebedrag € 500. Een evenement met tussen 1.001 en 2.500 bezoekers betaald € 1.000. Middelgrote evenementen van 2.501 tot en met 5.000 bezoekers betalen € 2.500. Grote evenementen van 5.001 tot en met 10.000 bezoekers kijken tegen een licentiebedrag aan van € 5.000. Mega evenementen met meer dan 10.001 bezoekers betalen de hoofdprijs van € 8.000.

Bars/Hotels/restaurants: Deze zijn gevrijwaard van een licentie.

Licentie aanvragen bij UEFA

De licentie dient aangevraagd te zijn voor 6 mei 2016, online via de UEFA-website en geldt direct voor alle 51 wedstrijden van het EK. UEFA stelde ook een handleiding ter beschikking om je te helpen bij jouw licentieaanvraag.

Handhaving

Tot dusver is er niet bekend dat er ooit op deze regels is gehandhaafd. Dat zou namelijk betekenen dat de UEFA een heel leger aan controleurs op pad moet sturen. En wat gaan die dan doen, de koppen tellen en op basis daarvan overgaan tot sluiting van het evenement? Ook de Belgische regering en de politie hebben aangegeven niet op de UEFA regels te gaan handhaven.
Met de hele wijk kijken via een groot scherm naar de prestaties van de Rode Duivels lijkt dus vooralsnog geen problemen op te leveren.

Kijk hier voor een het complete speelschema EURO 2016
Kijk hier voor het speelschema van de Rode Duivels