Silhavy nieuwe bondscoach Tsjechië, Galasek wordt assistent

EK Voetbal 2020: Ronald Koeman moet Oranje naar successen leiden

Voetbal Nieuws. Jaroslav Silhavy is deze week aangesteld als nieuwe bondscoach van Tsjechië. Voormalig Ajax- en Willem II-middenvelder Tomás Galásek wordt één van zijn assistenten.

De 56-jarige Silhavy, met 465 wedstrijden recordhouder in de Tsjechische competitie, is de opvolger van Karel Jarolim. Die was sinds 2016 bondscoach en wist Tsjechië niet naar het WK in Rusland te leiden.

De 62-jarige Jarolim stapte vorige week op na de zware oefennederlaag tegen Rusland (1-5). Eerder verloor Tsjechië ook al bij de start van de nieuwe Nations League 2018 van Oekraïne (1-2).

Bekende assistent voor Silhavy

Galásek, inmiddels 45 jaar, speelde tien jaar in de Eredivisie, waar hij een gewaardeerde kracht was op het middenveld bij Willem II en Ajax. De 69-voudig international fungeerde bij beide clubs als aanvoerder, net als in het Tsjechische elftal.

In het seizoen 2012/2013 was Galásek al eens assistent van toenmalig bondscoach Michael Bilek. Vervolgens was hij werkzaam als jeugdcoach en assistent-trainer bij kleinere clubs in Duitsland. In het seizoen 2015/2016 had hij zijn eerste baan als hoofdcoach, van SV Weiden op het vierde niveau in Duitsland.

De Tsjechische bond FACR heeft niet bekendgemaakt hoe lang de contracten van Silhavy, Galasek en Chytry, de tweede assistent van Silhavy, lopen. “Ik vind het een grote eer dat de FACR mij benaderd heeft”, zei de nieuwe bondscoach dinsdag bij zijn presentatie.

“Het wordt niet makkelijk voor ons”, zei Silhavy. “Maar wat is tegenwoordig nog wel makkelijk?” De oud-international vierde als trainer kampioenschappen met Slovan Liberec en Slavia Praag.

Speelschema Nations League

Silhavy, Galásek en Chytry zitten in oktober voor het eerst op de bank. Tsjechië neemt het dan in Divisie B van de Nations League op tegen Slowakije en opnieuw Oekraïne. Wanneer de Tsjechen als groepswinnaar de Nations League afsluiten, staan begin volgend jaar de finale play-offs op het programma.