Speelschema EK 2020: Kwalificatiewedstrijden starten in september

Nederland zakt naar historisch lage positie op FIFA-wereldranglijst

EK Voetbal 2020. Het WK Voetbal 2018 moet nog beginnen, maar toch kijken we al voorzichtig vooruit naar de kwalificatiereeks voor het EK Voetbal 2020. Dit is namelijk het eerstvolgende eindtoernooi waar Nederland weer in actie kan komen.

De eerste mogelijkheid om kwalificatie voor EURO 2020 af te dwingen is via de Nations League. In het nieuwe landentoernooi zijn de 55 deelnemende landen verdeeld over vier divisies (A, B, C en D). Nederland is in divisie A gekoppeld aan Frankrijk en Duitsland. 

Bij de Nations League zijn er vier tickets te verdienen, waarbij elke divisie één ticket krijgt en er play-offs komen per divisie. Zo kan het zijn dat zelfs Andorra zich plaatst voor het EK via de play-offs van divisie D.

Reguliere kwalificatietoernooi

Naast de Nations League zijn er ook EK-tickets te vergeven tijdens het reguliere kwalificatietoernooi. De loting voor de kwalificatiepoules worden beïnvloed door de resultaten tijdens de Nations League.

Deze kwalificatiereeks begint pas in maart 2019 en niet direct na het WK, zoals gebruikelijk was. De nummers één en twee van de poules kwalificeren zich voor het EK Voetbal 2020. In totaal zijn dat twintig landen, waardoor het aantal deelnemende landen uitkomt op 24.

Speelschema Nederland richting EK Voetbal 2020

September – november 2018: Nations League
Maart – november 2019: Reguliere kwalificatietoernooi
Voorjaar 2020: Play-offs Nations League

EK Voetbal 2020

Het EK Voetbal 2020 begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Rome en de finale wordt afgewerkt in Londen. Het is het eerste EK dat in meer dan twee landen wordt afgewerkt.

Daarnaast is Nederland speelstad van enkele wedstrijden. In België zouden aanvankelijk ook wedstrijden worden gespeeld, maar door problemen rondom de bouwvergunning werd er een streep gezet door Brussel. Deze wedstrijden zijn nu toegekend aan Wembley.