Speelschema EK 2020: Vier wedstrijden voor Johan Cruijff Arena

EK Voetbal 2020: Openingswedstrijd mogelijk in Amsterdam ArenA

EK Voetbal 2020. Het eerstvolgende grote voetbaltoernooi staat over twee jaar gepland, EURO 2020. Amsterdam is één van de vele speelsteden waar wedstrijden worden gespeeld. De speeldagen zijn inmiddels bekend.

Aan het EK 2020 doen in totaal 24 landen mee. Dit aantal deelnemers werd tijdens het EK 2016 in Frankrijk voor de eerste keer geïntroduceerd. Landen kunnen zich via de Nationals League of via het reguliere kwalificatietoernooi plaatsen voor dit unieke Europees Kampioenschap.

EK in twaalf landen

Vanwege het zestigjarig bestaan besloot de UEFA in december 2012 om het EK in 2020 in maar liefst dertien landen te laten afwerken. Alle kandidaat-landen konden meedingen naar zogenoemde ‘pakketjes’, twaalf ‘normale’ waarmee drie groepswedstrijden en één wedstrijd in de knockout fase (achtste of kwartfinale) kon worden binnengehengeld en één ‘pakket’ voor de halve finales en de finale. Elk land mocht één stadion kandidaat stellen.

Aanvankelijk werden dertien landen aangewezen, maar door de streep van Brussel is inmiddels een streep gezet. Er waren veel juridische problemen rondom de bouw van het nieuwe Eurostadion. De wedstrijden die aan Brussel werden toegekend worden nu afgewerkt in Wembley, waardoor het totaal aantal gastlanden op twaalf komt.

Naast Brussel zijn er nog meer steden die zich wel hadden ingeschreven, maar niet zijn gekozen als gastheer voor het EK 2020. Dit zijn: Sofia (Bulgarije), Jeruzalem (Israël), Skopje (Macedonië), Cardiff (Wales), Minsk (Wit-Rusland) en Solna (Zweden).

Speelschema EK Voetbal 2020

Amsterdam is wel uitgekozen als gastheer voor EURO 2020. Op zondag 14 juni, donderdag 18 juni, maandag 22 juni en zaterdag 27 juni is de Johan Cruijff Arena het middelpunt van voetballend Europa. Het stadion van Ajax, met een capaciteit van 54.000 plaatsen, wordt ingezet voor drie duels in Groep C. Bovendien wordt de eerste achtste finale, tussen de winnaar van Groep A en de nummer twee van Groep B, in Amsterdam gespeeld.